Særtransporter – Hvad skal man være opmærksom på

nyhed
11 apr 2024
Faglig nyhed

En lastbilulykke under en særtransport viser, hvor vigtigt det er at være opmærksom som ledsager af transporten – især hvis man afviger fra den planlagte rute. 

Den 14. februar 2024 skete der et uheld i forbindelse med en særtransport af en vindmølle-nav, da transporten kørte under en bro. Vognmanden havde lejet to ledsagerbiler hos en anden virksomhed, og uheldet var et resultat af, at ledsagerbilerne glemte at dreje af det rigtige sted. Transporten endte derfor med at følge en ny rute, som ikke var planlagt. Da transporten på den nye rute kom til en bro, var ingen opmærksomme på, at vognen med vindmølledelen var for stor, og vindmølledelen stødte på broen.

Hvem bærer ansvaret for skaderne i forbindelse med uheldet: Er det særtransporten? Er det ledsagerbilerne? Eller er det alene et anlæggende for forsikringerne? Disse juridiske forhold vil skulle afklares som opfølgning på uheldet.

I 2022 blev der afsagt dom i en lignende sag i forbindelse med et uheld fra 2016. Sagen drejer sig ligeledes om transport af en vindmølle-nav, hvor ledsagerbilerne tog en forkert frakørsel, hvorefter særtransporten kom på en ny rute. Lastbilen kilede sig herefter fast under en motorvejsbro, hvorved der skete skader på broen såvel som lastbilen.

Uheldet af 14. februar er endnu ikke afklaret, da de involverede forsikringsselskaber for nuværende har indladt sig på forhandling om den endelige fordeling af skaderne. Uheldet giver dog anledning til at genopfriske, hvad man skal være opmærksom på ved særtransporter, særligt set i lyset af dommen fra 2022.

I dommen fra 2022 fandt landsretten, at ledsagerbilerne skulle betale 1/3 af skaden, som var dækket af kaskoforsikringen, og at vognmanden selv måtte bære ansvaret for de sidste 2/3 dele af skaden, hvilket blev overført på vognmandens forsikringsselskab. Landsretten lagde vægt på, at en afvigelse fra den aftalte rute var ansvarspådragende for ledsagerbilerne. Landsretten fandt dog ligeledes, at vognmanden, som havde indgående kendskab til ruten, og bekendt med transportens højde, burde have været opmærksom på afvigelsen, og standset inden broen.

Ved særtransporter er det særligt vigtigt at man både som ledsagerbil, eller udførende transportør, er opmærksom på uforudsete hindringer, hvis den planlagte rute blive fraveget. Parterne bør derfor, i tilfælde hvor den planlagte rute bliver fraveget, orientere sig om, der på den nye rute er broer eller lignende, som transporten er for stor til.

Dette indlæg er baseret på en artikel, som vi har skrevet for Lastbilmagasinet Hvem har ansvaret, når særtransporten kører forkert? (lastbilmagasinet.dk).

Hvis du har spørgsmål til særtransporter eller transporteret i øvrigt, er du meget velkommen til at rette henvendelse til Christian Benedictsen-Nislev eller Henrik Frandsen.